VMM 2012 Sp1 är installerad, nu då? Del1 – Nätverket

Att installera VMM 2012 SP1 är inte speciellt svårt, det finns gott om bloggar som beskriver hur man går till väga, min egen favorit är: Kevin Holmans http://blogs.technet.com/b/kevinholman/archive/2013/01/16/scvmm-2012-sp1-quickstart-deployment-guide.aspx

Men den och många andra beskriver bara tills Hyper-V hostarna är uppe och snurrar med VMM. Det finns ett par saker som inte är helt självklara och jag tänkte reda ut några av dessa för er.

Virtuella Nätverk på Virtuella Swichar… SAY WOOT!

Lugn bara, det är inte lika illa som det låter, vi ska genast reda hur man gör.

Jag brukar alltid börja med att på första Hyper-V hosten koppla in nätverkskorten i de nät som skall användas. Därefter döpa nätverkskorten och Virtuella Switcharna till vettiga namn, det gör det hela lite enklare, och dessutom när man tar in den hosten in i VMM så skapas mycket automatiskt i VMM, vi behöver bara ställa in några saker så att VMM förstår vilka virtuella nät som är kopplade till vilka fysiska. Låter det förvirrat? Lugn jag ska förklara vidare med lite bilder J

Varför inte koppla in direkt via VMM först då? Det är helt enkelt så att när Hyper-V hosten sätts upp så ska vi på något sätt mappa upp vilken nätverksladd går till vilken NIC. Det brukar lösa sig med att man kopplar in en sladd åt gången och ser vilket nätverkskort fick link… Och då kan man passa på och döpa korten i samma gång.

 1. Sortera dina nätverkskort efter detaljerad lista, då ser du exakt vad den adaptern heter, koppla sedan Virtuella Switchar i Hyper-V till rätt adapter.
  1. Virtual Switch Manager hittar du i Hyper-V konsolen på hostservern.

 • När du sedan lägger till Hyper-V hosten kommer tre Logical Networks att skapas under Fabric/Networking i VMM.

 • Nu är det så att det inte kommer att fungera på en gång, och detta är nytt från SP1 där man lade till stödet för Virtuella Nätverk ovanpå det fysiska lagret.

 • Innan vi ska knyta dessa nätverk till hårdvaran, så under Fabric fliken ska vi tilldela dom nät som skall finnas på dem. Jag har även labbat med IPv6 men den är inte nödvändig.

 • För att knyta dessa virtuella nätverk till rätt fysisk adapter i VMM så går vi på egenskaperna på din host i VMM. Du kommer se subnätet som du tilldelade i punkt tre nu.
  • Hade du som jag flera nätverkskort på samma nät som jag, då kan VMM autoskapa dessa som olika nät, ska ett huvudnät (Lan1, Lan2 tillhör Lan till exempel). Du kan efter att du flyttat dessa till ditt rätta nät ta bort de felaktigt skapade virtuella näten/switcharna.

 • För att deployment av maskiner skall gå smidigare så ska vi göra en fast IP pool för servrarna på nätet.

 • Välj ditt nätverk

 • Välj ditt range, och välj vilka exkluderingar du vill ha

 • Fyll sedan i resterande med din GW, DNS och inte kör du väl WINS? Slutför sedan guiden.

Nu är vi klara för del två i det här dokumentet, skapa templates och göra en Windows Server image.

Annonser

About Harri Förberg

Jag och mina kollegor utgår ifrån "Hur svårt kan det va". Och det är en bra attityd om man ska skriva på en blogg. Nyfiket och pragmatiskt kring IT frågor med fokus på Microsoft Infrastruktur. Läs mer om oss på www.forbergsit.se

Posted on februari 5, 2013, in System Center 2012, VMM 2012 and tagged , , . Bookmark the permalink. Lämna en kommentar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: